Δεξιότητες για μια καλύτερη ζωή - Η φιλοσοφία μας

Όλοι μας αξίζουμε να έχουμε όσο περισσότερα εφόδια γίνεται για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και τις προκλήσεις της. Όλα τα παιδιά αξίζουν ίσες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους και για να πετύχουν ως αυτόνομες προσωπικότητες τόσο στον σχολικό και επαγγελματικό στίβο, όσο και στη δημιουργία θετικών λειτουργικών σχέσεων με τους άλλους.
Τι άλλο επιθυμεί ένας γονιός για το παιδί του; ...να είναι ευτυχισμένο, να είναι υγιές και να μπορεί να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Γιατί λοιπόν ,να μην αυξήσουμε τις πιθανότητες να συμβεί;;; Ας δούμε πώς...
Όλοι μας έχουμε κάποιες ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ . Αυτές είναι οι απαραίτητες λειτουργίες που κινητοποιούν την εκτέλεση μιας ή περισσότερων πράξεων για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινή μας ζωή ή σε συγκεκριμένους τομείς της.
Πολλές φορές μία ή περισσότερες βασικές δεξιότητες, από αυτές που χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος στο "ρεπερτόριό" του, δεν αναπτύσσεται σωστά ή καθυστερεί σημαντικά να αναπτυχθεί στην βρεφική ή παιδική ηλικία.

Άλλες φορές , μια δεξιότητα χάνεται για κάποιους λόγους, π.χ. λόγω μιας οργανικής βλάβης , είτε ύστερα από τραυματισμό ή μετά από παρατεταμένη αποστέρηση ερεθισμάτων που απαιτούν από το άτομο συγκεκριμένες αντιδράσεις .
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η βοήθεια της Λογοθεραπείας, της Εργοθεραπείας , της Ψυχοθεραπείας και της Ειδικής Αγωγής είναι πολύτιμη. Οι επιστήμονες των παραπάνω ειδικοτήτων μέσα από αυτόνομη αλλά και ομαδική δουλειά μπορούν να παρέμβουν για να ανακτηθεί ό,τι έχει χαθεί ή ό,τι δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται και τις ευκαιρίες μάθησης που του δίνουμε. Έτσι καταρτίζονται ειδικά θεραπευτικά - εκπαιδευτικά προγράμματα κατάλληλα για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και αν χρειαστεί, υπάρχει και συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως ιατρούς, παιδαγωγούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές. Αυτά τα προγράμματα έχουν στόχο όχι μόνο να επιτύχουμε σε βασικούς τομείς της ζωής μας , αλλά και να ζούμε με αυτοπεποίθηση την κάθε μας μέρα αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας και τα ενδιαφέροντά μας , περιορίζοντας το αίσθημα της διαφορετικότητας και την απόσταση ανάμεσα σε όλα αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε και σε όσα μπορούμε.
Δεξιότητες όπως η ομιλία, η επικοινωνία, η γραφή και η ανάγνωση, η έκφραση, η διαχείριση των συναισθημάτων και ο έλεγχος του θυμού ή του άγχους και του φόβου ,ο χειρισμός καθημερινών αντικειμένων με λειτουργικό και επιδέξιο τρόπο και η αντίληψη του περιβάλλοντος και του εαυτού μας μέσα σε αυτό μπορούν να βελτιωθούν. Ξεκινάμε ,λοιπόν, την εκπαίδευση , μετά από μια απαραίτητη αξιολόγηση των δυνατοτήτων, και αντιμετωπίζουμε με νέες προοπτικές το μέλλον μας.
Η φιλοσοφία μας
Κάθε άνθρωπος διαμορφώνει μια προσωπικότητα μέσα από τις ιδιαιτερότητες του. Κάθε προσωπικότητα και κάθε ηλικία έχει τη δική της αξία που πρέπει να σεβόμαστε. Ακόμη περισσότερο όταν έχουμε απέναντί μας κάποιον που αντιμετωπίζει εμπόδια στη ζωή του ,που έχουν προκύψει από παράγοντες που ο ίδιος  δεν μπορεί να ελέγξει.
  Όσο εργαζόμαστε με τους ανθρώπους θέτουμε βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας σχέσης αλληλοκατανόησης και σεβασμού. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα δυνατά σημεία του και βασιζόμενοι σε αυτά να του δημιουργήσουμε το κίνητρο για να "δουλέψει " μαζί μας ώστε να πετύχει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του.
   Πολλές φορές θα χρειαστεί χρόνος για να κερδίσουμε την ανταπόκριση ενός ατόμου. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές, ειδικά όταν ο θεραπευόμενους είναι παιδί, δεν έρχεται με δική του πρωτοβουλία.  Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να πάμε κάποια βήματα πίσω , να συντονιστούμε με τον χαρακτήρα του και να εκμεταλλευτούμε τα μέγιστα που έχει να μας δώσει. Τον αποδεχόμαστε όπως είναι,  τον κάνουμε συνεργάτη μας και προχωράμε μαζί προς μια κοινή κατεύθυνση. Η επαφή και η συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον είναι πολύτιμη και καθοριστική  για την επιτυχία της θεραπείας. 
Κάποιες μάχες τις κερδίζουμε και άλλες τις χάνουμε. Αλλά πάντα,σε κάθε επόμενη συνάντηση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή...